برای صعود به این قله ساعت 7:10 صبح از جاده خاکی موجود در ضلع شمالی شهر هریس حرکت و از روبروی دانشگاه پیام نور گذشته و ساعت 7:26 به کمپ گردشگری واقع در منطقه حفاظت شده ساپلاغ رسیدیم
خودرو را پارک کرده و حرکت خود را از راه خاکی مشخص در سمت راست رودخانه از کنار مزارع گندم دیم کشاورزی شروع و از کنار دو تانکر آبی رنگ بزرگ گذشته و در ساعت 8 به انتهای گندمزارها رسیدیم
قله ساپلاخ در سمت چپ مسیر
در ادامه در مراتع عشایر از راه پاکوب مشخص مسیر را ادامه و از جاده های عشایری و ییلاق عشایر گذشته و ساعت9:20 به چشمه ای در سمت راست مسیر رسیده و مشغول صرف صبحانه و دم کردن چایی شدیم.
ساعت 10:20 حرکت کردیم.
مسیر حرکت بعد از چشمه تا یال اصلی
و ساعت ۱۱:۵۰ به خط الراس رشته کوه رسیدیم که از این نقطه شهر اهر قابل رویت بود. به سمت شرق از جاده خاکی روی یال ادامه مسیر داده
و در ساعت 12:17 قله را که در سمت راست جاده و در مرکز یک مرتع سرسبز واقع شده فتح نمودیم.
ساوالان از قله یای قاری
اکوزداغی از قله یای قاری
بعد از مراسم قله ساعت ۱:۲۰ به سمت پایین سرازیر شده و پس از صرف ناهار در کنار چشمه به سمت کمپ حرکت و در ساعت ۴:۱۵ در کمپ بودیم.
نکات مهم:
قله از دور مشخص نیست. یک جاده عشایری درست در بالای رشته کوه وجود دارد که این جاده با فاصله تقریبی ۲۰۰ متر از جنوب قله عبور میکند.
مسیر صعود بسیار راحت و کم شیب و زیبا و سرسبز می باشد.و در دو نقطه از کنار چادر ایلات عبور می کند(حمله سگ ها)
تا یال کوه در چند نقطه چشمه آب گوارا وجود دارد
آنتن موبایل قطع و وصل می شود.
روی قله و در شرق آن سبلان با تمام قد و اقتدار مشاهده می شود. کوه اکوز داغی در جنوب دیده می شود.و قلل مرتفع دیگر
شهر هریس مرکز شهرستان هریس از شهرستانهای آذربایجان شرقی است که در 110 کیلومتری شمال شرقی تبریز و در 24 کیلومتری مشرق جاده اصلی تبریز – اهر و در طول جغرافیایی 07 دقیقه و 47 درجه و در عرض جغرافیایی 15 دقیقه و 38 درجه و بلندی 1900 متری از سطح دریا قرار دارد.
فرش هریس
رودها
1- تلخه رود
2- اوجان چای
3- هریس
4- کرچای از 15 تا 35 کیلومتری شهر هریس می گذرند.
کوهها
1- قاشقاداغ (3149 متر) در 11 کیلومتری شمال شرقی
2- کوه ساپلاخ داغ (2880 متر) در 9 کیلومتری شمال
3- کوه بزکش (2553 متر) در 9 کیلومتری شمال غربی شهر سر بر افراشته اند.
آب و هوا
نسبتاً سرد و نیمه خشک، بیشترین درجه گرما 35 درجه بالای صفر و کمترین درجه 25 درجه زیر صفر و میزان بارندگی سالانه بطور متوسط 290 میلی متر است.
جمعیت
در سرشماری 1375 شهر هریس 9822 نفر جمعیت داشت که 4939 نفر مرد و 4883 نفر زن و 1968 خانوار بود.
زبان
ترکی
صادرات
فرش، فرآورده های کشاورزی و دامی.
/section>
موقعیت قله یای قاری در قاشقاداغ
رشته کوه قاشقاداغ(به اشتباه قوشاداغ گفته می شود) در مرکز آذربایجان و ما بین دو شهرستان هریس و اهر واقع شده و با شهرستانهای سراب، مشگین شهر و ورزقان نیز مجاورت دارد. ارتفاعات این رشته کوه از ساوالان(سبلان)منشعب شده، به سمت غرب امتداد یافته و به منطقه ی کوهستانی گویجه بئل تا ورزقان منتهی می شود. قسمت هایی از این رشته کوه توسط سازمان حفاظت از محیط زیست تحت حفاظت قرار گرفته است از جمله این مناطق می توان منطقه حفاظت شده ساپلاغ هریس را اشاره کرد. قسمت غربی این منطقه در میان اهالی محل گئچی قیران(Gechi Gran) نامیده می شود.بلندترین قله ی قاشقاداغ به ارتفاع 3150 با نام یای قاری(Yay Gari) شناخته می شود که به دلیل اختلاف ارتفاع ناچیز نسبت به سایر بلندیهای این رشته کوه و داشتن قله گنبدی شکل کم شیب از فاصله دور از بقیه قلل قابل تفکیک نیست. یای قاری از هر دو سمت اهر و هریس قابل صعود است. رشته کوه قوشاداغ تماما از مراتع غنی و ییلاق های سرسبز تشکیل شده و عشایر در فصول گرم در آنجا حضور دارند. روز دوشنبه سوم شهریور 1393 این قله توسط سه همنورد حسن سلیم و کریم باقری صعود گردید.